Ciekawe porady kulinarne

Zasady przygotowywania sałatek jarzynowych

Sałatki jarzynowe są bardzo popularne z względu na prosty sposób przygotowania oraz uniwersalność składników. Jak, jednak sprawić, aby zwyczajna sałatka nabrała nowego charakteru? Z czym ją połączyć i jak wzbogacić? Oto kilka pomysłów.

Nowe dodatki

Klasyczne sałatki majonezowe składają się przede wszystkim z ziemniaków, marchwi, pietruszki, selera, ogórków konserwowych lub kiszonych, cebuli, groszku oraz kukurydzy. Te podstawowe składniki można jednak dopełnić innymi, bardziej charakterystycznymi. Jednym z takich dodatków będzie bez wątpienia papryka. Można zdecydować się zarówno na klasyczną jak i konserwową. Innym, równie ciekawym dodatkiem będzie por pokrojony w prążki. To warzywo wymaga, jednak nie gotowania na parzenia. Przed dodaniem do pozostałych składników trzeba zaparzyć pokrojonego pora wrzątkiem i odstawić na dwie lub trzy minuty. Na smak bez wątpienia wpłynie także wędlina, kiełbasa lub owoce morza. Jeśli, jednak nigdy nie próbowaliśmy sałatki z tymi składnikami warto zrobić tylko odrobinę na próbę. Smak jest dość charakterystyczny, ale niestety nie wszystkim będzie odpowiadał.

pomidor-z-bazylia

Jak doprawić sałatkę?

Najpopularniejsze przyprawy do sałatek potrafią zmienić ich smak nie do poznania. Aby nasze danie przybrało nieco innego charakteru warto dodać do niego drobinę papryki słodkiej lub ostrej (w zależności od gustu) lub ziół prowansalskich. Jeśli natomiast sałatka z majonezem wydaje się dla nas za ciężka idealnym rozwiązaniem okaże się być zmieszanie majonezu i jogurtu naturalnego w stosunku 1:1. Zamiast jogurtu użyć można także zwykłej śmietany. Sałatka bez wątpienia stanie się dzięki temu zabiegowi lżejsza i bardziej letnia.

Krojenie i kolejność

W sałatach jarzynowych konieczne jest krojenie poszczególnych składników w drobną kostkę. Im mniejsze kawałki tym lepsze połączenie smaków. Należy, jednak pamiętać, aby zbytnio nie rozgnieść warzyw. warto pamiętać także o tym, aby do sałatki jarzynowej jajka dodać na końcu, już po wymieszkaniu z majonezem i doprawieniu. Niestety zbyt intensywne mieszkanie może całkowicie zgubić jajka w sałatce. W przypadku sałatek majonezowych istotna jest także kolejność dodawania poszczególnych składników oraz poziom ich rozgotowania.

Odpowiedz