Ciekawe porady kulinarne

Jak rozsądnie korzystać z przypraw

Obecnie gotowanie bez przyprawiania nie istnieje. To właśnie przyprawy nadają smak wszystkim potrawom, wpływają także na ich aromat oraz gęstość. Niestety przyprawianie jest sztuką trudną i opanowanie jej do perfekcji wymaga wielu lat praktyki.

Czego musimy się nauczyć?

Podstawową kwestią, jeśli chodzi o przyprawianie jest oczywiście znajomość poszczególnych przypraw. Półki sklepowe są obecnie pełne różnego typu dodatków do mięs i zup, jednak jedynie poznanie ich właściwości pozwoli nam właściwie ich używać. Oczywiście można znać tylko kilka rodzajów przypraw, jednak w takiej sytuacji nie staniemy się prawdziwymi mistrzami w kuchni. Warto znać także połączenia poszczególnych ziół. Doby kucharz powinien wiedzieć bez próbowania, co do siebie pasuje a co nie.Konieczna okazuje się być także umiejętność rozpoznawania jakości przypraw. Niektóre z nich są niesmaczne nie ze względu na taką charakterystykę, ale niską jakość. Przykładem może być cynamon, który z torebki smakuje dobrze, jednak w rzeczywistości nie jest w stanie równać się z tym w laskach.

przyprawy-na-polce

Bez przesady

Częstym błędem kucharzy okazuje się być nie tylko niedomiar, ale również nadmiar przypraw. Często wybierają oni do już bardzo aromatycznych dań skomplikowany i szeroki zestaw przypraw, który w zbyt dużej ilości może nie poprawić a zniszczyć smak dania. Można więc powiedzieć, że umiejętność korzystania i używania przypraw to prawdziwa sztuka, której kucharze uczą się latami. Lata praktyki doprowadzają ludzi do prawdziwej perfekcji.Warto, jednak wiedzieć, że zawód kucharza wymaga także posiadania dużych pokładów pokory. Niestety nie każdy jest w stanie nauczyć się poprawnego operowania produktami i przyprawami. Niektórzy są po prostu zbyt butni i nie stosują się do porad doświadczonych mistrzów. To ogromny błąd, który bez wątpienia przekreśla im drogę do światowej kariery. Odpowiednio dobrany zestaw przypraw jest w stanie albo poprawić smak poszczególnych składników dania albo całkowicie go zniszczyć. To jak postąpi kucharz leży w jego indywidualnej gestii.

Odpowiedz