Ciekawe porady kulinarne

Do czego pasują przyprawy ziołowe

Dla większości ludzie przyprawianie dań to podstawa gotowania. Jedynie właściwie doprawiona potrawa będzie odpowiednio smakować i pachnieć. Aby, jednak tworzyć wyśmienite posiłki potrzebna będzie nam szeroka wiedza z zakresu przypraw. Konieczne jest znanie właściwości i smaków poszczególnych roślin zarówno liściastych jak i korzennych.

Przyprawianie mięs

Doprawianie mięs jest zadaniem trudnym, ale możliwym do spełniania. Decydując się na przygotowanie kurczaka warto brać pod uwagę przyprawy ziołowe wyposażone w kminem, tymianek oraz pietruszkę i seler. Są to składniki tradycyjne, ale niezwykle skuteczne oraz aromatyczne. Wieprzowina wymaga nieco mniej delikatnego traktowania. Schab lub polędwicę warto przed upieczeniem lub wysmażeniem zapeklować w bardzo intensywnych dodatkach takich jak orczyca, czarny pieprz oraz ostra papryka. Dzięki temu mięso stanie się bardzo soczyste i po prostu smaczniejsze. Ostatnim typem mięsa, w którym przyprawy ziołowe sprawdzają się wręcz idealnie jest wołowina. Istnieje szerokie spektrum przypraw jej przeznaczonych, jednak najważniejsze okazuje się ich odpowiednie użycie. Wołowinę bardzo często nastrzykuje się rotorami wodnymi przypraw, aby mięso przesiąkło aż do włókien.

worki-z-przyprawami

Przyprawy do warzyw

Warzywa także powinno się przyprawiać. Dzięki właściwie dobranym dodatkom staną się bardziej wyraziste i po prostu smaczne. Świetnie z bukietem warzy włoskich komponują się na przykład delikatne zioła prowansalskie wzbogacone miętą. Do warzyw chińskich stosuje się natomiast przyprawy takie chilii czy curry. Dzięki nim warzywa osiągną intensywny smak oraz aromat. Dobranie odpowiedniego typu przypraw do danego rodzaju potrawy nie jest proste, ale możliwe. Wystarczy tylko odrobinę się o to postarać i zasięgnąć wiedzy u bardziej doświadczonych kucharzy lub w Internecie.

Skosztuj wyśmienitych przypraw ziołowych do swoich dań!

Odpowiedz