Ciekawe porady kulinarne

Jak rozsądnie korzystać z przypraw

Obecnie gotowanie bez przyprawiania nie istnieje. To właśnie przyprawy nadają smak wszystkim potrawom, wpływają także na ich aromat oraz gęstość. Niestety przyprawianie jest sztuką trudną i opanowanie jej do perfekcji wymaga wielu lat praktyki. Czego musimy się nauczyć? Podstawową kwestią, jeśli chodzi o przyprawianie jest oczywiście znajomość poszczególnych przypraw. Półki[…]

Czytaj »

Zioła bardzo zdrowym dodatkiem w potrawach

Nie od dziś wiemy, że zioła są bardzo zdrowe. Dlatego z przyjemnością wykorzystujemy je do przyprawiania wszystkich dań, dążąc do uzyskania wyjątkowego smaku i aromatu. Nie są to jakieś przyprawy, które negatywnie wpływają na organizm, ale wręcz odwrotnie, dlatego wcale nie musimy się ograniczać pod kątem ilości. Wystarczy jednak, że[…]

Czytaj »

Do czego pasują przyprawy ziołowe

Dla większości ludzie przyprawianie dań to podstawa gotowania. Jedynie właściwie doprawiona potrawa będzie odpowiednio smakować i pachnieć. Aby, jednak tworzyć wyśmienite posiłki potrzebna będzie nam szeroka wiedza z zakresu przypraw. Konieczne jest znanie właściwości i smaków poszczególnych roślin zarówno liściastych jak i korzennych. Przyprawianie mięs Doprawianie mięs jest zadaniem trudnym,[…]

Czytaj »

Tradycyjna bazylia

Niewątpliwie wszyscy bardzo dobrze znamy bazylię, która jest dość tradycyjną przyprawą kuchni śródziemnomorskiej. Również w naszym kraju stosuje się ją bardzo często, a niekiedy nawet w dość przesadzonych ilościach. Tak czy inaczej nadaje różnym potrawom nie tylko smaku, ale i aromatu. Potrafi podobnie bardzo dobrze je dekorować. Jak wygląda? Wygląd[…]

Czytaj »

Przyprawy w rozmaitej postaci

Jeżeli któraś z kobiet gotuje, to zapewne bardzo dobrze wie, że w ofercie licznych sklepów spożywczych są bardzo różne przyprawy, również przyprawy naturalne. Nie dość że urozmaicone są pod względem smaku, to w dodatku wyróżnia się je także w kontekście postaci w jakiej występują. Nie brakuje przypraw w proszku, które[…]

Czytaj »

Czar Indii na wyciągnięcie ręki

Osoby lubiące dobrze zjeść, bez względu na to, czy samodzielnie przygotowują swoje dania, czy w tym względzie wolą zdać się na innych, z pewnością mają świadomość tego, że za smak potraw w głównej mierze odpowiadają przyprawy. Za ich sprawą wszystko to, co znajduje się na talerzu, czy też jeszcze wcześniej,[…]

Czytaj »

Zasady przygotowywania sałatek jarzynowych

Sałatki jarzynowe są bardzo popularne z względu na prosty sposób przygotowania oraz uniwersalność składników. Jak, jednak sprawić, aby zwyczajna sałatka nabrała nowego charakteru? Z czym ją połączyć i jak wzbogacić? Oto kilka pomysłów. Nowe dodatki Klasyczne sałatki majonezowe składają się przede wszystkim z ziemniaków, marchwi, pietruszki, selera, ogórków konserwowych lub[…]

Czytaj »

Najpopularniejsze przyprawy do kurczaka

O tym, że przypraw do kurczaka jest całe mnóstwo wiemy bardzo dobrze. przecież tak naprawdę sami ich używamy. Może nie na co dzień, bo zazwyczaj przygotowuje się to danie raz na jakiś czas, ale znamy przyprawy i wiemy, że tych do kurczaka jest sporo. Wystarczy tylko wybrać się do sklepu,[…]

Czytaj »

Jak dobrze używać przypraw?

Jeszcze do niedawna odpowiedź na to pytanie byłaby bardzo prosta. Teraz zaś już nie wydaje się to być aż tak bardzo oczywiste, dlatego nie jest niczym dziwnym, że coraz więcej speców od kuchni podejmuje tego typu rozważania. Kiedyś uważano prosto – przede wszystkim zaś skupiano się oczywiście na przyprawach tradycyjnych[…]

Czytaj »

Jak upiec piernik?

Jeśli tylko pomyślimy o zastosowaniu przypraw w kuchni, to od razu wyobrażamy sobie wykwintne dania i przepyszne przystawki, które posiadają niesamowite aromaty i bogactwa smaków. Nie zawsze myślimy jednak o tym, że przyprawy to także fantastyczne wypieki i tradycyjne ciasta, które towarzyszą nam już od młodych lat. Bogactwo przypraw sprawia[…]

Czytaj »